Hoefverzorging

Hoefverzorging is een belangrijk onderdeel van de zorg voor een paard. De stand en conditie van de hoeven bepalen in grote mate het welzijn en de mogelijkheid van paarden om te bewegen. Op De Paardenkamp komt dan ook met ijzeren regelmaat de hoefsmid op bezoek.

 

Voetje geven wordt moeilijker

Er is geen verschil in verzorging tussen oudere en jonge paarden als het om de hoeven gaat. Schoonhouden en bekappen is in alle leeftijdsfasen belangrijk. Kwalen als rotstraal, schimmelinfecties en zweren komen net zo goed bij jonge als oude paarden voor. Dat heeft meer met huisvesting, verzorging en hygiëne te maken dan met leeftijd. Het kan wel zo zijn dat een ouder paard stijver en strammer wordt en meer moeite krijgt met het ‘voetje geven’.

 

Hoefbevangenheid en artrose

Oudere paarden hebben wel relatief vaak last van PPID en artrose. Dit zijn ziektes waarbij ook extra aandacht voor de hoeven nodig kan zijn. Hoefbevangenheid is een bekende complicatie van PPID en om (de pijn van) kanteling van het hoefbeentje tegen te gaan is het soms mogelijk met een zooltje en een ijzer de stand van de hoeven te beïnvloeden. Bij artrose kan een extra zacht laagje onder de hoeven als een soort schokdemper verlichting bieden.

 

Bijhouden is het devies

De hoeven van een paard groeien snel, binnen een jaar is een hele hoef ‘vervangen’. Dat betekent dat het belangrijk is om heel regelmatig een hoefsmid de hoeven te laten bijhouden. Mocht je op zoek zijn naar een goede hoefsmid: de Vereniging van Hoefsmeden heeft op haar website een lijst staan met goed opgeleide hoefsmeden met in Nederland erkende diploma’s.

 

Hoefverzorging op De Paardenkamp

De paarden die op De Paardenkamp wonen, hoeven niet meer te werken en lopen nauwelijks meer op verharde ondergrond. Aan de ene kant is het daardoor niet nodig om de gezonde paarden te beslaan (hoefijzers), aan de andere kant slijten de hoeven in de wei nauwelijks en is het bekappen wel erg belangrijk.

 

Brokkelende hoeven

Op De Paardenkamp dragen paarden geen hoefijzers, tenzij het medisch noodzakelijk is. Als ze bij hun vorige eigenaar wel hoefijzers droegen, is het in het begin vaak even wennen. De hoeven kunnen dan wel eens wat gaan brokkelen, maar doordat de hoeven zo snel groeien is dat na twee maanden over. Het brokkelen is vaak minder als de hoefijzers in de herfst worden verwijderd, dan is het vochtiger buiten en drogen de hoeven minder snel uit. Een huismiddeltje om het brokkelen tegen te gaan is om de hoeven in te smeren met een mengsel van zonnebloemolie en azijn.

 

Om de week komt de hoefsmid

De hoefsmid komt om de week op De Paardenkamp. Elke keer als hij er is worden er 1 of 2 groepen bekapt. Ook wordt er dan gekeken naar de gezondheid van de hoeven. Zo kunnen we er snel bij zijn als zich problemen dreigen aan te dienen, zoals rotstraal of hoefbevangenheid. Er zijn ook een aantal paarden mét hoefijzers op De Paardenkamp. Het gaat dan om speciaal beslag met een medische oorzaak. Deze paarden krijgen elke 6-8 weken nieuwe ijzers.

 

(Foto: Hans Brongers)