nalatenschap

Afscheid

Onvermijdelijk komt er een einde aan het leven van een paard. Dat kan natuurlijk acuut en/of op een natuurlijke manier gaan. Maar veel vaker, en zeker bij paarden op leeftijd, zal de eigenaar een beslissing moeten nemen. Wanneer wordt het leven lijden, wanneer is het tijd om ermee te stoppen?

De paarden op De Paardenkamp zijn eigendom van De Paardenkamp. De beheerder en de dierenarts beslissen als dat nodig is over wanneer het einde is gekomen.

Afscheid op De Paardenkamp

Er is geen éénduidig antwoord te geven op de vraag wanneer het leven van een paard volbracht is. Als er acute problemen zijn zal de dierenarts beslissen. Bij chronische klachten, zoals pijn, verval van krachten, verminderd welzijn of een combinatie daarvan is overleg tussen de medewerkers van De Paardenkamp en de dierenarts de aangewezen manier om tot een juiste beslissing te komen.

Op De Paardenkamp is de vraag of afscheid aan de orde is, een bijna dagelijks terugkerend gespreksonderwerp. Met meer dan 100 oudere paarden zijn er altijd wel een aantal ‘zorgenkindjes’. Er is continu een afweging, wat is de oorzaak van pijn en ongemak, is het belemmerend voor het welzijn van het paard? Moet er nog worden behandeld, hoe lang kan pijnstilling nog een oplossing bieden?

De medewerkers kennen de paarden het beste, zij hebben de meeste informatie over hoe het met een paard gesteld is. De medewerkers overleggen met zijn allen over de toestand van een paard. De dierenarts en de beheerder beslissen uiteindelijk op basis van die informatie in combinatie met medisch onderzoek of de tijd gekomen is om een paard te euthanaseren.e-card De Paardenkamp-Nikki de Kerf - Ik denk aan je16

Wanneer is het einde daar? Een medewerker verwoordde het algemene gevoel als volgt: “Zolang ze een goed leven hebben blijven ze. Pijn mag, maar alleen als het weer over kan gaan. Als het echt minder wordt dan zie je dat, dat merk je”

Euthanasie

Als het duidelijk is dat het einde daar is, dan is er voor paardeneigenaren de keuze: slacht of euthanasie. Op De Paardenkamp is er geen sprake van een keuze; alleen euthanasie komt in aanmerking. Het grote voordeel van euthanasie is dat het afscheid rustiger en meer volgens de eigen inzichten kan verlopen. Na de euthanasie wordt het stoffelijk overschot van een paard door een destructiebedrijf opgehaald.

Ex-eigenaren

In acute gevallen, zoals bij een gebroken been of acute blindheid is er meestal geen tijd meer om de ex-eigenaren op de hoogte te brengen van een voornemen tot euthanaseren. Maar in andere gevallen worden de ex-eigenaren in de gelegenheid gesteld om afscheid te komen nemen. Ook kunnen ze, als ze dat willen, bij de euthanasie aanwezig zijn. Het inslapen van een paard is een emotioneel en indrukwekkend moment en voor alle betrokkenen heftig om mee te maken.

Paarden en afscheid nemen

Paarden ‘rouwen’ ook op hun manier. Soms zijn ze een tijdje van slag als er een maatje dood gaat. Als er gelegenheid is om afscheid te nemen van een overleden paard, geeft dat minder onrust. Dan hoeven de achterblijvende paarden niet te gaan zoeken naar de ineens verdwenen kuddegenoot. De beste situatie is als de euthanasie in het weiland of in de stal naast een maatje kan plaatsvinden.