Artrose

Net als bij mensen komt artrose, slijtage van de gewrichten, bij paarden ook vaker voor naarmate ze ouder worden. Wat is artrose, en hoe kun je er het beste mee omgaan als je paard er last van heeft?

Oorzaak

Kraakbeen en gewrichtsvloeistof houden gewrichten soepel. Met het voortschrijden van de leeftijd wordt kraakbeen dunner en de kwaliteit van gewrichtsvloeistof wordt minder. Dit is de slijtage van het gewricht. Hoe meer slijtage hoe pijnlijker het kan worden voor een paard.

Symptomen

Artrose uit zich in stijfheid, pijn bij het bewegen, bij paarden vooral in de benen en de hals. Zolang het nog niet te ernstig is passen paarden hun bewegingen bijna ongemerkt aan. Daardoor is de mate van pijn soms moeilijk in te schatten. Ze blijven wat langer liggen en bewegen wat stijver, moeten vaak in de ochtend ‘op gang komen’. Als het echter een vergevorderd stadium nadert en het kraakbeen helemaal verdwenen is dan schuurt bot over bot en dat is extreem pijnlijk. Hierdoor kan het gewricht nauwelijks meer bewegen.

Behandeling

Artrose is niet te genezen. Het is zaak om kraakbeen en gewrichtsvloeistof in optimale conditie te houden door onder andere het geven van kraakbeen preparaten. Deze stoffen zitten soms al in speciaal voer. Ook kunnen ontstekingsremmers gegeven worden die de zwelling, warmte, roodheid en pijnlijkheid verminderen. Daarom worden ze ook wel pijnstillers genoemd. Ook regelmatig bewegen bevordert de doorbloeding en kwaliteit van de gewrichten. Hoewel dat voor paarden met artrose minder aantrekkelijk is, is bewegen juist goed om te voorkomen dat de gewrichten nog stijver worden. 

Artrose op De Paardenkamp

Op De Paardenkamp hebben we vaak te maken met paarden met artrose. Ze worden stijf en stram. Sommigen hebben moeite om in de ochtend overeind te komen, of durven niet meer te gaan liggen. Ze bewegen minder waardoor de stijfheid alleen maar verergert.

2014-07-09-cushing-PK-hansbrongers-35Beweging

Op De Paardenkamp krijgen alle paarden iedere dag zoveel beweging als het paard aan kan. Dit is zeker ook voor paarden met artrose belangrijk. Ook de paarden die op Boerderij Vosseveld in individuele stalling staan, gaan iedere dag naar buiten waar ze vrij kunnen bewegen.

Pijnmedicatie

Als een paard baat heeft bij medicatie tegen pijn van artrose gaan we dat zeker niet uit de weg. Wel houden we goed in de gaten of de balans tussen de hoeveelheid medicatie en het welzijn van het paard behouden blijft. Paarden die naast artrose ook PPID (ziekte van Cushing) hebben, blijken in het beginstadium vaak minder last van hun gewrichten te hebben doordat hun lichaam als gevolg van PPID prednison (sterke ontstekingsremmer) aanmaakt.

Grotere stal

Paarden met artrose hebben vaak moeite met overeind komen. We proberen ze dan meer ruimte te geven door ze onder te brengen in een grotere stal, of twee stallen aan elkaar te koppelen. Ze kunnen dan beter heen en weer rollen om op te kunnen staan.

Potstal

Van de stal waar paarden met artrose staan, maken we een potstal. We mesten iets minder uit, dan gaat de bodem een beetje broeien en die warmte trekt naar boven waardoor zo’n paard op een warm bed ligt en soepeler kan opstaan. Ook hebben ze dan meer grip dan in een hele schoongeveegde, gladde stal.

Grens

Als, ondanks alle zorg, door de artrose de kwaliteit van leven belemmerd wordt of wanneer de medicijnen niet meer het gewenste effect hebben, dan geven we het paard een waardig afscheid door het in te laten slapen.