De functie van het lymfesysteem

Op donderdagavond 15 maart gaf Claire Schroijen een lezing met als thema: “De functie van het lymfesysteem”. Hieronder lees je het verslag van een interessante avond.

Even voorstellen:

Claire Schroijen is adviseuse bij Equicrown NED. Claire’s passie ligt in het bewustmaken van paardenliefhebbers als het gaat over het lymfesysteem van het paard en natuurlijk om uitgebreid advies te kunnen geven wanneer het gaat om de werking van de producten van compressie therapie.

Stukje anatomie

Het lymfesysteem speelt een belangrijke rol in de algehele gezondheid van je paard. Het lymfesysteem zorgt er namelijk voor dat de hele weerstand stijgt, genezing en vernieuwing verbetert en het belangrijkste van alles is dat alle schadelijke afvalstoffen in het lichaam veilig worden afgevoerd.

Net zoals bij de mens bestaat het kringloopsysteem bij paarden uit twee zeer nauw samenwerkende systemen: het bloedvatenstelsel en het lymfestelsel. Het bloedvatenstelsel (gesloten systeem: stroomt snel, bevat veel zuurstof) zorgt voor de zuurstof verzorging en het lymfestelsel (open systeem: stroomt langzaam, bevat weinig zuurstof) voor de ondersteuning van de weerstand.

De ligging van het lymfesysteem

Het lymfesysteem bestaat uit verschillende lymfevaten, kanalen en lymfeklieren en ligt voor een groot deel net onder het huidoppervlak. De lymfeklieren spelen een rol bij de vorming van witte bloedcellichamen en de vorming van antilichamen, daarnaast kapselen lymfeklieren ook schadelijke bestanddelen van het lymfevocht in.

Lymfevocht bestaat uit:

–          Water
–          Eiwitten
–          Ziekteverwekkers
–          Afval en gifstoffen
–          Hormonen
–          Enzymen
–          Resten van cellen

Er wordt per dag 2 tot 5 liter vocht vervoerd, bij belasting kan dit oplopen tot zo’n 20 liter per dag.

Het lymfesysteem bestaat uit maar liefst 8000 lymfeknopen! In het linker halsgebied ligt het belangrijkste lymfestation: “de Terminus”. Dit is het grootste afvoerstation in het lichaam. Hier gaat rond de 75% van de afvalstoffen naartoe. Het rechter achterbeen heeft daardoor de langste weg op genezing.

Behandeling aan het lymfestelsel

Claire legt verder uit dat het behandelen en masseren van het lymfesysteem alleen kan, wanneer het in ontspannen staat is. Het lymfesysteem is namelijk erg gevoelig. Wanneer het paard dus gespannen is, klappen de lymfevaten dicht en stroomt het weefselvocht niet meer goed door. Het is dus heel belangrijk dat je paard in een ontspannen staat verkeert, zodat het lymfesysteem zijn werk kan doen.

“Lymfe drainage poetsen voor een gezond lymfesysteem”

Het regelmatig poetsen met een massageborstel zorgt voor de lymfestroom en de afvoer van schadelijke stoffen en stofwisselingsproducten. Doorslaggevend voor het juiste effect is het poetsen in de juiste richting van het verloop van de lymfevaten. Bij voorkeur wordt er links van het paard, bij de hals, begonnen met poetsen.

Leefregels

–          Geef je paard zoveel mogelijk vrije beweging
–          Zorg dat je paard sociaal contact heeft met andere paarden
–          Voorkom strak zittend harnachement zoals peeskappen, dekens en hoofdstel
–          Probeer wondjes te voorkomen
–          Zorg voor goede hygiëne en goede verzorging van de paardenhuid
–          Voorkom overbelasting van de benen
–          Zoek evenwicht tussen rust en ontspanning
–          Zoek naar gezonde verantwoorde voeding voor je paard
–          Lymfe drainage poetsen voor een gezond lymfesysteem

Veel voorkomende problemen

–          De meest voorkomende problemen zijn stalbenen. Deze worden veroorzaakt door een ophoping van lichaamsvloeistof in het weefsel. Het lymfesysteem wordt op gang gebracht door beweging. Als er meer vocht wordt aangevoerd dan er afgevoerd kan worden, ontstaat er ophoping. Dit komt dus voort uit onbalans in de bloedvaten en/of lymfestelsel.

–          Naast stalbenen is zomereczeem ook een bekend probleem wat veroorzaakt kan worden door een slecht werkend lymfesysteem. Door de lymfe in de nek en hals te stimuleren met zachte aanrakingen, worden de afvalstoffen beter en sneller afgevoerd.

–          Andere veel voorkomende problemen door een slechtwerkend lymfesysteem in het lichaam zijn:

Ø  Overbelaste pezen en spieren
Ø  Peesontsteking
Ø  Mok
Ø  Hoefbevangenheid
Ø  Spierbevangenheid
Ø  Oedemen/ zwellingen (eiwitrijke zwellingen)
Ø  Verkoudheden
Ø  Slechte algehele weerstand
Ø  Onrustige, angstige paarden
Ø  Traag herstel na intensieve inspanning

Er zijn ook paarden die een minder goed lymfestelsel hebben. Steeds vaker zie je (met name) koudbloedpaarden met deze aandoening. Deze paarden hebben namelijk minder dan 8000 lymfeknopen en dus minder lymfebanen. Dit worden ook wel CPL (Chronisch progressief lymfoedeem) paarden genoemd. Dit is een chronische ziekte van de lymfebanen, met name in de benen.

MLD therapie (manuele lymfedrainage)

Deze therapie is een speciale massage techniek waarbij je direct werkt op het lymfesysteem. Het heeft meteen invloed op meerdere orgaansystemen in het lichaam. Het stimuleert het lymfesysteem en verhoogt de afvoercapaciteit. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam en treedt er minder verzuring op in het lichaam.

Het heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties. Je kunt hierbij denken aan de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling.

Compressietherapie

De bandages van Equicrown stimuleren en ondersteunen het lymfesysteem op het paardenbeen. Door de exacte druk wordt de afvoer van lymfevocht en afvalstoffen afgevoerd. Het paardenbeen wordt hierdoor dunner en fitter.

Compressie werkt als volgt:

–          Verhoging van de weefseldruk
–          Afvoer van vocht en eiwitten
–          Terugdringen van oedemen
–          Afname van de ultra filtrerende druk*
–          Versnellen en verhogen van veneus-lymfatische afvoer**
–          Verbetering van de spierpomp functie
–          Het behouden van het behandelingsresultaat van de manuele lymfedrainage
–          Het verhogen van het resorptie vermogen***
–          Het verzachten van verhard weefsel

*= Bij Ultrafiltratie wordt lymfevocht door overdruk in het weefsel door een eenzijdig vocht doorlatende celwand geperst. Dit vocht leidt tot stuwing, vochtophopingen en uiteindelijk tot gezwollen benen.

**= Onder Veneus-lymfatische afvoer wordt verstaan de afvoer van Veneus bloed en lymfevocht,

***= Met resorptie wordt bedoeld het vermogen om lymfevocht door het lichaam te laten opnemen.

Lymfetaping

Lymfetaping is een aanvullende compressiebehandeling, met name geschikt voor gebieden van het lichaam waar compressieverbanden niet effectief kunnen worden bevestigd. De bloedsomloop, het zenuwstelsel en het lymfesysteem worden gestimuleerd door de tape, wat er voor zorgt dat het genezingsproces van verwondingen en aandoeningen versnelt.

Meer weten over lymfe magie?
Nederland:
www.blauwehengst.nl
Duitsland:
www.ml-pferd.horsephysio.eu