Huisvesting

‘Rust roest’ is een bekend gezegde en is zeker van toepassing op oudere paarden. Voor paarden die minder of helemaal niet meer hoeven te werken is het erg belangrijk om in beweging te blijven. Het liefst in gezelschap van andere paarden. In vroeger tijden, toen paarden vooral hard werkten was het een beloning voor ze om op stal te mogen rusten. Tegenwoordig staan paarden echter vaak meer op stal dan goed voor ze is. Dat is slecht voor het welzijn, de spijsvertering, vochthuishouding (oedeem) en voor de spieren en gewrichten

Naar buiten

Omdat oudere paarden toch wat strammer en stijver worden en bijvoorbeeld last van artrose kunnen krijgen, is het heel belangrijk te zorgen voor genoeg beweging. Het liefst moeten ze zoveel mogelijk gelegenheid krijgen om buiten op een natuurlijk manier te bewegen. In een groep gaat dat het beste.

Groepsstal

Potstal BirkhoeveAls alternatief voor de weidegang is een groepsstal ideaal voor die paarden die nog geen individuele zorg nodig hebben. In een groepsstal kan een paard vrij bewegen. De dynamiek in een kudde zorgt er voor dat het bewegen eigenlijk vanzelf gaat.

In de stal

Ook binnen in een individuele stal is genoeg bewegingsruimte belangrijk. Oudere paarden kunnen moeite krijgen met omrollen, gaan liggen en opstaan. Soms lukt dat alleen nog als ze genoeg ruimte hebben om heen en weer te kunnen rollen om af te zetten. Dat kan betekenen dat een grotere stal nodig is. Ook is het dan beter de stal niet al te schoon te vegen. Als je wat bedekking laat liggen, zoals in een potstal, geeft dat de paarden wat meer grip om op te kunnen staan. Tot slot kan een dikkere onderlaag, of potstal, verlichting geven bij artrose, doordat het stro wat gaat broeien en daardoor warmte afgeeft.

Huisvesting op De Paardenkamp

Op De Paardenkamp is de huisvesting van een paard afhankelijk van conditie, gezondheid en het voedingsregime. De vitale oudjes, de paarden die nog goed ruwvoer kunnen eten en zich kunnen redden in een kudde, staan in de zomer in de wei en in de winter in de groepsstallen. De groepsstallen zijn licht, er is altijd circulatie van lucht en er is genoeg ruimte om te bewegen en voor sociale interactie.

Om de groepshuisvesting goed te laten verlopen is de samenstelling van de groepen/kuddes heel belangrijk, want de paarden komen individueel op De Paardenkamp terecht en moeten hun plek in de groep nog vinden. In de zomer in het weiland gaat dat het beste, de kuddes die dan worden gevormd gaan ook zoveel mogelijk in die samenstelling in de winter naar binnen.

De paarden die meer zorg nodig hebben en meer moeite hebben met eten, worden in individuele stallen gehuisvest maar gaan zomer en winter overdag naar buiten. Ook paarden die niet mogen grazen gaan naar buiten, namelijk in de paddock. Op De Paardenkamp hebben de stallen losse tussenwanden. Hierdoor kunnen we de stallen groter te maken als dat nodig is voor een paard om te kunnen rollen. De meeste stallen bieden paarden de mogelijkheid om via openingen elkaar te kunnen zien.