Maak het rijden nog leuker voor manegepaarden

Op dinsdagavond 9 oktober gaf Afke Teunen een lezing met als onderwerp: “Maak het rijden nog leuker voor manegepaarden”.

Hieronder lees je het verslag van een interessante avond.

Even voorstellen: 

Afke Teunen schrijft al zo’n twintig jaar over paarden. Voor het paardenblad Bit bezocht én beoordeelde ze bijna honderd maneges. En ze schreef tientallen artikelen over paardengedrag, mental coaching, houding en zit en de fijnere kneepjes van het paardrijden. Al die kennis vertaalde ze naar de manegeruiter en vatte het samen in haar boek ‘Manegeruiters rijden beter’.

Over haar lezing zegt ze: “Manegepaarden hebben het meeste contact met hun ruiters. Dat betekent dat die manegeruiters samen een belangrijke rol spelen. Wat kunnen ze dan doen om een zo positief mogelijk invloed te zijn? Ik wil graag wat ideeën delen.”

De lezing bestaat uit twee delen en begint met het paard.

Deel 1: Het paard

Het paard is een prooidier, vluchtdier en kuddedier. Dit weten we wel, maar we vergeten het vaak ook weer. Dat is jammer, want zo ontstaan er misverstanden. Afke geeft verschillende herkenbare voorbeelden. Zoals deze: kuddedieren zijn gewend aan een hiërarchie, een rangorde. Ook tussen ruiter en paard wordt er een verhouding bepaalt. Als het paard jou naar de stal brengt, is er een goede kans dat hij de leiding heeft genomen. Wat jij dan als ongehoorzaamheid ziet, is eigenlijk gewoon het gedrag van een kuddedier die de verhouding heeft bepaald.

Het verschil in zintuigen tussen ruiter en paard veroorzaakt meer misverstanden en verwarring. Ook hier geeft Afke verschillende praktijkvoorbeelden van. Eentje heeft te maken met de huid van het paard. Die is net zo gevoelig als de huid van de mens. Een paard kan een vlieg voelen landen op zijn lijf. “Hij voelt jouw kuithulp dus heus wel”, zegt Afke. Als hij daar niet op reageert, begrijpt hij waarschijnlijk niet wat je wil. Of hij is doof geworden voor de hulp. “Een manegepaard voelt heel veel beenhulpen en soms is het helemaal niet de bedoeling dat hij daarop reageert. Soms is het gewoon een flapperend been van een beginner. Een paard kan dan gaan denken dat die ‘hulp’ erbij hoort en het negeren.”

De manier om het paardrijden leuker te maken voor het paard is dus dit: verdiep je in paardengedrag. Want als het paard niet doet wat je wil, is het meestal een vorm van miscommunicatie of een gebrek aan kennis van onze kant. En die misverstanden geven het paard stress. Een fijne en consequente communicatie vermindert juist zijn stress en verhoogt het paardenwelzijn. “Er is zo waanzinnig veel te leren over paarden”, zeg Afke. “Dat is ontzettend leuk voor jou én heel fijn voor het paard!”

Volgens haar is er zelfs een heel makkelijke manier om meer kennis over paarden te verzamelen: kom naar de Dag van het oudere paard op De Paardenkamp! “Op die dag worden er allerlei lezingen en workshops gegeven. Sommige zijn echt bedoeld voor mensen met een eigen paard, maar andere lezingen zijn ook heel interessant voor manegeruiters, bijvoorbeeld de lezingen over paardengedrag en hoe paarden leren.”

Deel 2: Jij, de ruiter

Na een korte theepauze begint de tweede helft met de vraag: waarom rijd je eigenlijk en waarom ben je niet gaan fietsen? Iets later stelt Afke de volgende vragen: welke wens of paardrijdroom heb je? Waar werk je naartoe met je lessen?

Het blijft een beetje stil in de zaal.

Afke wil de aanwezigen aanmoedigen om zeker over die laatste vragen na te denken. Die antwoorden helpen je namelijk met de invulling van je les. “Je krijgt niet steeds de aandacht van je instructeur, want je rijdt in een groepsles. Er blijft dus veel ruimte en tijd over voor een eigen invulling. Hoe pak je dat aan? Door een doel te stellen voor jezelf.” Die doelen motiveren niet alleen de ruiter. Als je ze bespreekt met je instructeur, en dat is wel de tip, dan motiveert het hem of haar ook. Niets is leuker dan een enthousiaste leerling. Samen kunnen jullie dan een planning maken voor de komende drie maanden.

Wie geen groter doel heeft, maar ‘gewoon beter wil leren rijden’ kan per les een minidoel bedenken. Bedenk dan één onderdeel wat je wil verbeteren, zoals je houding en zit bijvoorbeeld.

Je kan je doel ook laten afhangen van het paard waar je op mag rijden. En misschien mag je wel op een paard dat wat traag is en niet zo goed reageert op je beenhulp. “Maak gebruik van het kuddegedrag en zet hem steeds achter een paard dat juist wel heel vlot loopt. Geef je benen ondertussen zoveel mogelijk rust. Let ook op je eigen houding en zit. Ga niet onderuit zakken en denken ‘dit wordt niets’. Probeer het paard juist op te peppen met jouw energie. Ga recht zitten, zet een glimlach op je gezicht en denk voorwaarts. Focus op dat wat goed gaat, we zijn vaak heel gefocust op dingen die beter moeten. Zoek een uur lang naar alle voorwaartse momenten om te belonen. Hoe fijn is zo’n les?!”

Heb je echt geen idee waar je aan kan werken? Vraag dan eens aan een vriend of vriendin om je te filmen. Dan zie je vast wel wat verbeterpunten.

De avond wordt afgesloten met een uitdaging: wees je de volgende keer extra bewust van het gedrag van het paard en jouw reactie daarop. En bedenk een doel en plan voor de les. Dat maakt het rijden leuker voor jou en het paard. En als jij beter leert rijden is dat ook weer fijner voor het paard!