Roos Vivian weideseizoen

Paardenvriendschappen

Voor paarden is contact met andere paarden noodzakelijk. Ze voelen zich veiliger in een kudde en sluiten vriendschappen. Als je een tijdje een kudde observeert, dan zie je dat binnen die kudde kleine groepjes zijn ontstaan. Dat zijn paarden die het goed met elkaar kunnen vinden en die graag tijd met elkaar doorbrengen. Bij Stichting De Paardenkamp ontstaan deze vriendschappen ook. Deze paarden zie je regelmatig ‘groomen’, op elkaars schoft knabbelen, en ze grazen graag dicht bij elkaar in de buurt.

Contact

Op De Paardenkamp staan de meeste paarden dag en nacht in de kudde. De paarden die individuele zorg nodig hebben, brengen overdag een groot aantal uren in de kudde door. Daarnaast kunnen zij via speciale snuffelroosters ook in hun ruime stallen contact houden met elkaar. Paarden die bevriend zijn, worden op stal zoveel mogelijk naast elkaar gezet.

Ruimte

In de natuur kunnen paarden zelf kiezen met welke paarden ze willen optrekken. In onze gedomesticeerde omgeving bepalen wij met welke paarden ze staan. Dat kan prima uitpakken, maar is ook nog weleens een uitdaging. Een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle kennismaking tussen nieuwe paarden is: ruimte!

Weideseizoen

Op De Paardenkamp worden nieuwe bewoners bij voorkeur in het weideseizoen opgenomen. Op de weides van De Paardenkamp is voldoende ruimte voor de paarden om elkaar rustig te leren kennen en, indien nodig, uit elkaars buurt te blijven. De nieuwe paarden worden eerst een tijdje bij elkaar gezet. Je ziet vaak dat zij elkaar al snel opzoeken voor steun, omdat ze allemaal een beetje gespannen zijn in de nieuwe omgeving.

Introductie

Zodra de nieuwe paarden aan elkaar en de omgeving gewend zijn, worden ze geïntroduceerd in een kudde met andere Paardenkamp-bewoners. Doordat de nieuwelingen al groepjes met elkaar vormen, verloopt dit over het algemeen heel rustig. Sommige groepjes met nieuwe paarden blijven na deze introductie ook bij elkaar. Andere groepjes vallen uiteen, omdat de paarden in de nieuwe kudde nóg leukere maatjes tegenkomen. Dit gebeurt ook nog weleens bij paarden die hun hele leven samen hebben doorgebracht bij hun oud-eigenaar. Zodra zij in een grotere kudde worden geplaatst, gaan ze ieder hun eigen weg en maken nieuwe vrienden.

Handig zo’n vriendje

Van de vriendschappen die ontstaan, wordt bij De Paardenkamp soms ook handig gebruik gemaakt. Als een paard bijvoorbeeld nerveus is bij de hoefsmid, dan zetten medewerkers zijn relaxte maatje bij hem in de buurt. Dat zorgt er meestal voor dat de spanning bij het paard afneemt en de hoefsmid zijn werk makkelijker kan doen.

Welzijn

Te weinig sociaal contact heeft een negatieve invloed op het welzijn van paarden. Ze voelen zich niet veilig, kunnen gedragsproblemen ontwikkelen en zelfs minder ‘levensvreugde’ laten zien. Het verdient de voorkeur dat een paard samen kan leven met soortgenoten. Nog mooier is het als hij de mogelijkheid heeft om vriendschappen te sluiten. Bij De Paardenkamp wordt er alles aan gedaan om paarden deze mogelijkheden te bieden.

Foto: Nikki de Kerf