PPID bij Paarden - Ziekte van Cushing

PPID (ziekte van Cushing)

Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID), ook wel de ziekte van Cushing genoemd, komt voor bij ongeveer 15% van de paarden en pony’s van 15 jaar en ouder.

Oorzaak

PPID is een aandoening waarbij de aanmaak van hormonen is ontregeld. De hypothalamus en de hypofyse, aan de basis van de hersenen, regelen de aanmaak en afgifte van hormonen. Bij sommige oude paarden en pony’s verdwijnen in de hypothalamus zenuwcellen die dopamine aanmaken. Dopamine is een stofje dat het aanmaken van hormonen in de hypofyse remt. Minder dopamine betekent een overactieve en daardoor vergrote hypofyse. De vergrote hypofyse kan problemen veroorzaken, doordat hij op de omgeving drukt, maar het grootste probleem is dat hij een teveel aan verschillende hormonen produceert. Waarom zenuwcellen in de hypothalamus afsterven is nog niet duidelijk, er bestaat een vermoeden dat het met de suiker-insuline huishouding te maken heeft.

Verschijnselen

Vetophoping in de kuiltjes boven de ogen - PPID bij Paarden

Vetophoping in de kuiltjes boven de ogen bij PPID

De bekendste verschijnselen van PPID zijn overmatige haargroei, vaak resulterend in een krullerige vacht, en vetophopingen in de holtes boven de ogen op de plek waar normaal juist een holte zit. Bij 25% van de paarden met PPID treedt hoefbevangenheid op.

Suikerziekte is ook een ernstige complicatie. Verder kan men veranderde eetlust, een bolle hangbuik en spierverlies zien. In een enkel geval kan een vergrote hypofyse op de oogzenuw of hersenen drukken, wat blindheid of epilepsie kan geven. Ook gaat de algehele weerstand achteruit.

Behandeling

PPID is niet te genezen. Wel kunnen door behandeling met medicijnen de symptomen tijdelijk verminderen. Het medicijngebruik is echter levenslang en moet regelmatig worden bijgesteld, want het onderliggende probleem blijft bestaan. Belangrijk is dat de eigenaar de verzorging van het paard optimaliseert, dat betekent extra zorg besteden aan voeding, beweging, ontwormen en gebits-, hoef- en vachtverzorging.

PPID op De Paardenkamp

Paarden met PPID produceren een teveel aan verschillende hormonen waaronder prednison. Prednison is een sterke ontstekingsremmer. Soms doen oude paarden het met een beetje extra prednison een stuk beter dan daarvoor. Ze hebben dan bijvoorbeeld minder last van gewrichtsklachten.

Overmatige haargroei krullerige vacht

Overmatige haargroei, krullerige vacht bij PPID

Op De Paardenkamp kiezen wij er voor niet direct te behandelen zolang het goed gaat met het paard. Wij passen wel de verzorging aan. We scheren de krullerige vacht zodat het paard zijn warmte kwijt kan, we letten extra goed op de hoeven om bevangenheid te voorkomen. Ook krijgen paarden met PPID zo min mogelijk suiker en zetmeel in de voeding. Dat betekent dat ze, naast ruwvoer, muesli (rechts op de foto) en pulp (links op de foto) krijgen als krachtvoer.

Pas als er complicaties optreden gaan wij behandelen met medicijnen. Op De Paardenkamp blijven we medicijnen geven zolang het daardoor beter gaat met het paard. Als dat niet meer zo is, dan laten we het paard inslapen.

PPID-checklist                        

De Paardenkamp heeft in samenwerking met dierenartsen een PPID-checklist ontwikkeld om te bepalen of je paard of pony PPID zou kunnen hebben. Probeer de checklist eens!

PPIDchecklist