Tips voor de verzorging van je oude(re) paard

Het ene paard gaat op zijn 35ste nog mee op buitenrit en het andere paard is met 20 jaar klaar voor zijn pensioen. Het verschilt erg per paard wanneer je hem ‘oud’ kunt noemen. De kunst is om goed naar je paard te blijven kijken. Bij De Paardenkamp hebben we hier veel ervaring mee. We delen een aantal tips met je.

 

Check je paard elke dag

De weerstand van oudere paarden is meestal minder goed dan bij jonge dieren. Bij mensen is dat precies hetzelfde. Een slechtere weerstand zorgt ervoor dat een paard sneller een kwaaltje kan krijgen, zoals jeukende of pijnlijke plekjes op de huid. We zien bijvoorbeeld met enige regelmaat paarden met mok. Vroeger werd gezegd dat dit voortkwam uit lange tijd in de modder staan, maar inmiddels is bekend dat mok van binnenuit komt en ook met de weerstand te maken heeft. Regenrot is ook een vervelende aandoening die vaak voorkomt bij paarden die veel buiten staan. Ook hier kan een slechtere weerstand een rol spelen. We raden aan om je oudere paard dagelijks helemaal te checken. Controleer zijn hele lichaam op wondjes of andere plekjes en bevoel ook het hele paard op temperatuurverschillen. Op die manier zal je het sneller opmerken als zijn conditie verandert.

 

Pas voer aan het gebit aan

Oude paarden krijgen vaak last van hun gebit. Sommigen verliezen een aantal tanden en bij anderen gaan de tanden verder uit elkaar staan waardoor voer vast kan komen te zitten. Zorg ervoor dat je de voeding van je paard aanpast op zijn gebit. Slecht gekauwd voedsel kan voor verstoppingen zorgen en daar kan koliek door ontstaan.

 

De belangrijkste brandstof voor (oude) paarden is ruwvoer van goede kwaliteit. Op ruwvoer kan een paard lange tijd kauwen en dat zorgt voor de aanmaak van speeksel. Hierdoor wordt het maagzuur geneutraliseerd en hebben maagzweren minder kans. Krachtvoer eet een paard sneller op en heeft daardoor nauwelijks effect op de speekselaanmaak. Op De Paardenkamp helpen we de moeilijke eters door hen gehakseld ruwvoer aan te bieden. Daar kunnen ze lang op kauwen en het is makkelijker te verwerken met een slecht gebit. Van eventueel krachtvoer maken we een papje.

 

Zorg voor voldoende vrije beweging

Veel oude paarden worden stijf en hebben meer moeite met opstaan. Ook kunnen ze opstartproblemen hebben, die verdwijnen nadat ze een tijdje hebben gelopen. Deze stijfheid komt vaak voort uit artrose. Dit kan in alle gewrichten ontstaan en wordt beïnvloed door de manier waarop een paard gehouden en getraind wordt.

 

Voor paarden met artrose is vrije beweging heel belangrijk. De gewrichten worden dan namelijk ‘gesmeerd’ door de gewrichtsvloeistof (synovia) die belangrijke voedingsstoffen bevat. Op De Paardenkamp krijgen alle paarden dagelijks zoveel mogelijk vrije beweging. Sommige paarden staan 24/7 in de kudde en anderen, zoals de moeilijke eters, staan alleen ’s nachts op stal met extra voer.

 

Als een paard moeite heeft met opstaan, dan helpen we hem. Uiteraard staat daarbij altijd de kwaliteit van leven centraal. Zolang het dier geen pijn lijdt en alleen af en toe een duwtje in de rug nodig heeft, dan doen we dat graag.

 

Herken PPID

Steeds meer (oude) paarden krijgen de ziekte PPID, een aandoening waarbij de hormoonhuishouding is ontregeld. Je herkent een paard met PPID vaak o.a. aan een lange, krullerige vacht, vetophoping in de holtes boven de ogen en/of een ‘hangbuik’.

 

Een aanzienlijk deel van de paarden met PPID krijgt ook te maken met hoefbevangenheid. Suikerrijk (ruw)voer vormt een groot risico voor deze paarden. Houd goed in de gaten of je paard één of meerdere symptomen van PPID laat zien. Het lastige is dat de symptomen bij elk paard anders kunnen zijn. Schakel bij twijfel een dierenarts in. Middels een bloedtest kan worden vastgesteld of je paard PPID heeft.

 

Bij De Paardenkamp wonen meerdere paarden met PPID die met de juiste voeding en verzorging nog jarenlang van hun oude dag kunnen genieten. PPID hoeft dus zeker niet het einde te betekenen. Twijfel je of jouw paard PPID heeft? Doe hier de test. (Dit is geen diagnose.)

 

Jij kent je paard beter dan wie dan ook. Waarschijnlijk merk jij het ook als eerste op als er iets met hem aan de hand is. Check regelmatig zijn algehele conditie. Volg je gevoel en raadpleeg bij twijfel een dierenarts of andere professional. Heb je vragen over voeding of verzorging van je oude paard? Je kunt ook altijd bij De Paardenkamp terecht voor meer informatie. We zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Je bent van harte welkom!

 

(Foto: Nikki de Kerf)