Voeding van het ouder wordende paard

Rob KrabbenborgOp dinsdagavond 17 oktober gaf voedingsexpert Rob Krabbenborg een boeiende lezing op De Paardenkamp. Het onderwerp? Voeding van het oude(re) paard. Hieronder lees je een verslag.

Even voorstellen
Rob Krabbenborg is sinds 2002 in dienst bij Pavo, een van de bekendste merken paardenvoer. Hier is hij productmanager, hij doet onderzoek naar voeding en is ook thuis met paarden bezig.

Vergrijzing Paarden en pony’s vanaf 20 jaar noemen we bejaard. In de afbeelding zie je een vergelijking van de leeftijd in mensenjaren. Als we kijken naar de verhouding tussLeeftijd in mensenjarenen jonge en oude paarden in Nederland, zien we dat 15% van alle paarden in Nederland boven de 20 jaar oud is. En dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Hoe dat komt? Paarden mogen tegenwoordig vaak fijn oud worden bij hun eigenaren of op een pensionstal, vroeger werden ze veel vaker op jongere leeftijd naar de slager gebracht. Daarnaast is het aantal dekkingen, ook door de economische recessie, gedaald. Omdat de groep oudere paarden steeds groter wordt, is het belangrijk om meer kennis op te doen over de voeding van deze dieren.

Waar moet je op letten als jouw paard in een groep staat? Oudere paarden die in een kudde staan met jongere leeftijdsgenoten hebben te maken met een pik-orde. Dit kost ze niet alleen veel energie, we zien ook vaak dat jongere paarden eerder bij het lekkerste voer komen, waardoor er minder voor de senior overblijft. Hun eetsnelheid daalt daarnaast ook nog eens, dus let er op dat je oudere paarden de tijd geeft om te eten. Bijvoorbeeld door ze in hun stal te voeren.

Wist je dat de minimale voeropname om op gewicht te blijven 1,5% van het lichaamsgewicht in droge stof is? Een paard van 600 kilo moet dus per dag 9 kilo ruwvoer eten om op gewicht te blijven.

Welke problemen kom je bij oudere paarden tegen? Een van de grootste problemen bij oudere paarden is het gebit. Tanden vallen uit, je ziet bij het eten dat ze proppen maken, soms blijven er etensresten tussen de tanden zitten. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de oudere paarden ernstige tandafwijkingen heeft. Vaak heeft dit gewichtsverlies tot gevolg. Andere typische ouderdomsproblemen zijn PPID/Ziekte van Cushing en artrose. Daarnaast verandert de vertering van voer, uit onderzoek is gebleken dat vooral eiwit en fosfor minder goed verteerd kunnen worden als jouw paard ouder wordt. Let er extra op dat je je oudere paard beperkt suiker en zetmeel voert, helemaal als jouw paard PPID heeft. Eiwitten zijn bij oudere paarden wel heel erg belangrijk.

Hoe weet je wat je voert? Ruwvoer blijft het allerbelangrijkste in een goed rantsoen. Maar hoe weet je of het ruwvoer dat jij je paard geeft de juiste verhoudingen bevat? Op De Paardenkamp laten we hier altijd een analyse van maken, maar ook voor particuliere paardenhouders is hier een oplossing voor; er bestaan testen die je zelf kunt doen, zodat je er snel achter komt of er tekorten in de voeding zijn, of dat alles in orde is.

Wat voer je als ruwvoer niet meer lukt? Oudere paarden krijgen op een bepaalde leeftijd moeite met het kauwen van ruwvoer. Waar bestaat het menu dan uit? Begin eens met gehakseld ruwvoer en/of luzerne: als een paard nog een redelijk gebit heeft, gaat dit vaak nog prima. Aanvullingen die je daarnaast kunt geven zijn zemelen, bietenpulp en speciaal seniorenvoer. Zemelen zijn rijk aan fosfor en B-vitaminen en laag in zetmeel. Ze beïnvloeden de spijsvertering op een goede manier. Bietenpulp is een probioticum; het bevordert de groei van goede bacteriën in de darmen. Goed seniorenvoer bevat hoge percentages eiwit, ideaal voor het oudere paard. Daarnaast is het suiker- en zetmeelgehalte laag en bevat het extra fosfor.

Wat geven wij de paarden op De Paardenkamp? De paarden die nog goed op gewicht zijn krijgen onbeperkt ruwvoer. Als dat niet genoeg is, krijgen ze beperkt krachtvoer op maat erbij. De groep die problemen krijgt met het gewicht wordt individueel gehuisvest. Ook zij krijgen ruwvoer, eventueel gehakseld, eiwitrijk gras en Pavo 18 plus. De ouderen met een slecht gebit en die moeite hebben met ruwvoer-opname krijgen een mengsel van twee delen Pavo 18 plus brokken en één deel zemelen. Samen vormt dit een droge slobber. Ook voeren we Speedibeet bij om voldoende vezels op te nemen.

Ter afwisseling voeren we af en toe MPB-mix. Bij paarden die PPID hebben of in het verleden hoefbevangen zijn geweest, zijn we hier voorzichtig mee.