Soester dierenbeschermer ‘t Hart
In 1962 is De Paardenkamp opgericht door de heer C.J. ‘t Hart, secretaris van de Dierenbescherming afdeling Soest. Hij was een dierenbeschermer in hart en nieren en haalde overal en nergens oude dekens, voederbakken en vooral voer vandaan voor de honden en katten in het asiel.
Zo kwam hij ook op het abattoir voor slachtafval. Daar zag hij op een dag een oud, afgedankt paard staan, gereed voor de slacht. Dat bracht hem op het idee een rusthuis voor paarden te starten. Hij vond dat paarden na een werkzaam en dienstbaar leven een rustige oude dag verdienen.

Al 600 pensionado’s
Op 19 januari 1962 was Stichting De Paardenkamp een feit en in april kwam de eerste bewoner: boerenwerkpaard Corrie uit Markelo werd welkom geheten door maar liefst 400 bezoekers. Na Corrie hebben inmiddels al ruim 600 paarden en pony’s hier van hun pensioen kunnen genieten. Goed verzorgd door deskundige medewerkers, vertroeteld door vrijwilligers, bezoekers en natuurlijk door hun voormalige eigenaren/verzorgers.

De bewoners van De Paardenkamp
In het begin kwamen er voornamelijk werkpaarden: van de schillenboer, de melkboer, de groenteboer of de bode. Maar er waren ook politiepaarden, orgelpaarden en zelfs een circuspaard. Heel bijzonder was Elsje, die jarenlang de ponytram van de dierentuin in Amersfoort had getrokken en pas op haar 50ste jaar is overleden: het oudste paard in Nederland ooit. Meer lezen over onze oud-bewoners.

Uitbreiding
Sinds de jaren tachtig krijgt De Paardenkamp zóveel plaatsingsverzoeken dat er een lange wachtlijst is ontstaan. De mogelijkheid tot uitbreiding in 2004 is dan ook met beide handen aangegrepen. In De Birkhoeve konden nog eens 60 paarden worden ondergebracht.

De Paardenkamp is een idealistische instelling zonder winstoogmerk en bestaat dankzij giften. De stichting krijgt geen subsidie, dus bijdragen zijn zeer noodzakelijk om dit mooie werk te kunnen voortzetten.Ook donateur worden? Of schenken met belastingvoordeel?