Boerderij Vosseveld, Boerderij Het Gagelgat en De Birkhoeve

Vosseveld

Boerderij Vosseveld is sinds 1965 in handen van De Paardenkamp. Het gebouw (anno 1915) ligt aan de rand van Soest Zuid.
De stallen achter de boerderij bieden plaats aan 65 paarden en pony’s. ‘s Winters gaan de paarden dagelijks naar buiten op de achterliggende kleine weides. ‘s Zomers staan daar de dieren die intensieve verzorging nodig hebben. Tweehonderd meter verderop liggen de grote weides langs de rand van het bos en de korte duinen. Bezoekers kunnen op Vosseveld, behalve voor een rondleiding, terecht voor koffie, thee, fris en versnaperingen; in het winkeltje zijn kaarten, paardensnoepjes en hebbedingetjes voor paardenliefhebbers te koop.


Het Gagelgat

Boerderij Het Gagelgat werd op 23 juni 2012 in gebruik genomen. In de mooi gerestaureerde boerderij worden niet alleen paarden opgevangen, er is ook een expositieruimte, een winkeltje met streekproducten en een moestuin (met groenteverkoop). De interactieve tentoonstelling laat je drie eeuwen boerengeschiedenis beleven. Daarnaast zijn er faciliteiten voor dagbesteding en andere maatschappelijke projecten. Alle opbrengsten komen uiteraard ten goede aan de paarden en pony’s van De Paardenkamp. Kijk voor meer informatie op www.gagelgat.nl


De Birkhoeve

De Birkhoeve is sinds 2004 in gebruik door De Paardenkamp. De uitbreiding was hard nodig, want in de loop van de jaren tachtig groeide de wachtlijst enorm. Dankzij een flink legaat werd er een gebouw gerealiseerd met onder meer vier potstallen: grote, ruime stallen waarin per stal zo’n 15 paarden gezamenlijk rondlopen. Dat bevordert het sociale contact en komt de gezondheid ten goede. Het stro in de stal wordt niet geruimd, maar wordt steeds voorzien van een verse laag: zo kunnen paarden met artritis lekker zacht staan. Ook is een ruime uitloop op de achterste twee stallen zodat de paarden ook in de winter lekker naar buiten kunnen. In 2018 is hier het Paddock Paradise gerealiseerd.