Verslag lezing cranio-sacraal therapie

8R0A9907-2016-04-21 Anne Boin, Ilona van EgdomOp donderdag 21 april gaf Anne Boin een lezing over cranio-sacraal therapie op Boerderij Vosseveld. Wat houdt deze therapie in? Wanneer kun je dit toepassen op jouw paard? En wat kun je doen om het cranio-sacraal vlies soepel te houden?

Over Anne: Anne studeerde psychologie en werkte daarna 28 jaar als coach, psychotherapeut en trainer voor communicatievaardigheden. Acht jaar geleden toen ze in Tunesië woonde, begon ze te werken met paarden en leerde ze over cranio-sacraal therapie. Eenmaal terug in Nederland was het al snel duidelijk: hier wilde ze haar beroep van maken. Haar bedrijf ‘A Happy Horse’ was geboren. Anne behandelt allerlei paarden, van sportpaarden tot paarden die met pensioen zijn.

Wat is cranio-sacraal therapie?
Het heeft alles te maken met het cranio-sacraal vlies dat van de hersenen naar het staartbeen van het paard loopt. Alle organen, spieren en zenuwen hangen hier als het ware aan vast. Als je je paard teveel of verkeerd belast, dan kan het cranio-sacraal vlies te strak komen te staan en is de kans op blessures, pijn of ongemak bij je paard aanwezig.

Anne weet hoe ze dit vlies weer los kan maken. Ze vergelijkt een strak vlies met het dragen van een te strakke panty: je kunt er wel mee lopen, maar echt lekker zit het niet. Voor Anne voelt het losmaken van het vlies als een vlinder die tegen haar handpalm fladdert. Anne merkt duidelijk dat paarden van een behandeling genieten en er baat bij hebben, ze zijn soepeler en bewegen beter.

Wanneer weet je of het cranio-sacraal lies van jouw paard te strak zit?
Volgens Anne kun je dit aan heel veel verschillende dingen zien, bijvoorbeeld als jouw paard zijn hoofd veel kantelt, een been heeft dat minder goed mee komt, een staart die iets scheef hangt en noem maar op.
Vaak kom je problemen tegen in de mond. In het hoofd van een paard zitten maar liefst 28 botten. Hier omheen zit het cranio-sacraal vlies. Omdat veel ruiters met bit rijden en willen dat paarden in een bepaalde houding lopen, is het natuurlijk niet zo gek dat dat op veel plaatsen in de mond druk geeft. Als we door blijven vragen, maar een paard doet simpelweg niet wat wij willen, kan het zijn dat dit komt door een te strak cranio-sacraal vlies.
Anne vertelt dat paarden eigenlijk altijd willen werken voor je en dat als hij iets niet doet, dit betekent dat hij het simpelweg niet kan, bijvoorbeeld door problemen met het cranio-sacrale
systeem.

Oorzaken
Een valpartij, een gekke beweging, verkeerde training, er zijn allerlei oorzaken te noemen waardoor het cranio-sacraal vlies vast kan komen te zitten. Ook stress kan een oorzaak zijn. Anne legt uit dat je het vlies kunt zien als een soort beschermlaag dat samentrekt om alle onderliggende structuren te beschermen. Eenmaal samengetrokken, gaat het vlies niet vanzelf weer los, een behandeling van Anne is dan nodig. Het kan per ras verschillen hoe een paard op een behandeling reageert. Friezen zijn bijvoorbeeld heel slim, die weten in no time wat Anne van ze wil en geven aan haar aan waar ze haar handen moet leggen.

Oudere paarden
Ook voor oudere paarden kan een behandeling cranio-sacraal therapie heel fijn zijn. Anne noemt het een ‘wellness behandeling voor je paard’. Volgens haar geniet deze oudere doelgroep er enorm van en blijven ze er langer fit door. Vaak zie je ook dat ze beter gaan eten en soepeler bewegen. Wel duurt het bij oudere paarden die al langer vast zitten, langer voor ze weer ‘los’ zijn dan bij jongere paarden.

Wat kun je zelf doen om het cranio-sacrale systeem van jouw paard los te houden?
Anne vertelt dat het belangrijk is om op de juiste manier te trainen. Bijvoorbeeld door te leren goed recht op je paard te zitten. Als je zelf altijd scheef zit, heeft dit ook uitwerking op jouw paard. Het losmaken van het cranio-sacraal vlies kun je niet zelf, hiervoor heb je echt opleiding en ervaring nodig, aldus Anne.
Wel kun je je paard volgens haar enorm verwennen met een massage. Tijdens de avond op Boerderij Vosseveld gaf ze bij bewoner Zenzl een neusmassage. Die genoot daar zichtbaar van.

Wil je meer informatie over het werk van Anne? Kijk dan op www.ahappyhorse.nl.


Deze tekst is een verslag van de lezing die Anne Boin op donderdagavond 21 april 2016 gaf op De Paardenkamp. De in het verslag genoemde meningen of uitingen zijn van de spreker van die avond en geven niet per definitie de mening of werkwijze van Stichting De Paardenkamp weer.
Al het beeldmateriaal in dit verslag is eigendom van De Paardenkamp.
Met dit verslag van de lezingen en workshops beogen wij op De Paardenkamp kennis te delen op een laagdrempelige manier. Het verspreiden van dit verslag moedigen wij dan ook aan.
(fotografie: Ilona van Egdom)